SMTP

Az SMTP, vagyis Simple Mail Transfer Protocol egy kommunikációs szabvány, amely az e-mailek küldésére szolgál az Interneten keresztül.

Az SMTP, egy egyszerűsített szöveg alapú protokoll, amely lehetővé teszi egy e-mail egy vagy több címzettnek való egyidejű továbbítását. Az SMTP protokoll 1980 óta van széles körben használva. Az SMTP protokoll csak kiegészítése volt az akkoriban használatos UUCP protokollnak, amely alkalmasabb volt a csak időszakosan összekapcsolt számítógépek közötti üzenettovábbításra. Az SMTP viszont csak akkor hatékony, ha a számítógépek között állandó az adatkapcsolat, mint például napjainkban.

Az első e-mail küldő szoftver a Sendmail volt, amely kezelte az SMTP protokollt. Ezt követte számos ismert e-mail küldő szoftver, mint például az Exim, vagy az IBM által kifejlesztett Postfix, a Microsoft Exchange Server és természetesen a D.J. Bernstein által kifejlesztett Gmail.

Eleinte az SMTP protokoll csak a karakter (ASCII) alapú üzenetek továbbítására volt alkalmas, a bináris tartalmat (képek, csatolt fájlok) nem volt képes kezelni. A felhasználók a probléma áthidalására külső ASCII kódoló programokat használtak, mint például az uuencode. Azóta a MIME kódolás segítségével bináris tartalmak is továbbíthatóak az üzenetekben. Manapság már minden SMTP protokollt használó üzenetküldő szoftver képes kezelni és tárolni a bináris tartalmú leveleket.