Aldomain

Az altartományok vagy aldomain-ek (subdomain) a DNS rendszerek szerint a internet hierarchikus rendszerében a tartományok alá vannak rendelve.
A DNS rendszer fastruktúrájában, a fa minden egyes elágazása egy-egy tartománynak felel meg. Eszerint különböztetjük meg az altartományokat, amelyek mindig egy főtartomány részei, míg a gyökértartomány fölött már nincs más struktúra, tehát az egyetlen olyan tartomány, amely nem gyökértartomány is egyben. Gyakorlatilag a gyökértartomány is felfogható altartományként, ha a legfelső szintű tartományt, a TLD-t tekintjük főtartománynak.
Például a “gyufa.doboz.com” esetében a “gyufa” a “doboz” gyökértartomány altartománya, amely elvileg a “com” TLD altartománya.
Ebből az okból kifolyólag az altartomány kifejezés egy relatív és nem abszolút függésre utal. Az altartományok struktúrája 127 mélységig terjedhet, a címkék hossza pedig nem haladhatja meg a 255 karaktert. A domain név regisztrátorok általában ennél jóval rövidebb domain neveket engedélyeznek.

Jellemzően az aldomainek közül a második szintű tartományok azok, amelyeket a domain név regisztrátorok jegyeznek be (hiszen az ő szempontjukból a gyökértartomány maga a TLD, például Magyarországon a .hu). A köznyelvben ezt nevezik domain névnek. Egy szervezeten belül a a regisztrátornál bejegyzett domain név a gyökértartomány. A további aldomainek segítségével szokás az egyes részlegeket, funkciókat vagy szolgáltatásokat megkülönböztetni. Egy egyetemi tartomány esetében az egyes tanszékeket lehet ilyen módon megkülönböztetni, például: www.cs.egyetem.edu, ahol a “cs” aldomain az informatikai kar szerverére utalhat.