POP3

A POP3 (Post Office Protocol 3) protokoll lehetővé teszi, hogy egy e-mail kliens program segítségével letölthessük leveleinket a számítógépünkre. Jelenleg ez a legelterjedtebb protokoll az interneten erre a célra. Létezik POP, POP2 is, de jelenleg a POP3 a használatos.

A POP3 protokoll abban az időszakban vált szabványossá, amikor még az interneten szabványosnak számító TCP/IP kapcsolatok nem voltak szélessávúak és állandóak (pld. a betárcsázós, vagyis dial-up kapcsolatok), ezért a protokoll lehetővé tette, hogy a leveleket akár a szerveren is tárolhassuk a letöltés mellett. A POP3 protokoll csak a levelek letöltésére/fogadására alkalmas, a feltöltésre/küldésre az SMTP protokoll szolgál.

Létezik egy másik e-mail kezelő protokoll is az IMAP4. Ez lényegében ugyanazt a célt szolgálja mint a POP3, viszont másképpen kezeli a leveleket. Ellentétben a POP3-al, az IMAP4 lehetővé teszi a levelek kezelését közvetlenül a szerveren. A POP3 esetében a levelek alapesetben csak addig tárolódnak a szerveren, amíg le nem töltjük őket, utána törlődnek. Gyakorlatilag minkét protokoll használatával megvalósíthatóak a másikhoz hasonlatos funkciók, így a POP3 esetében sem kell feltétlenül letörölni a szerverről, az IMAP esetében pedig megvalósítható a levelek letöltése és az internet kapcsolat bontása után is elérhetőek maradnak a kliens gépen.