IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazás szintű protokoll, amelyen keresztül hozzáférünk elektronikus postafiókunkhoz, e-mail-jeinkhez. A POP3 mellett ez a legelterjedtebb szabvány, amely az e-mail üzenetek letöltéséhez használatos. A protokollt Mark Crispin fejlesztette ki 1986-ban.

Az IMAP protokoll használatának számos előnye van, főleg abban az esetben, ha nem rendelkezünk állandó és/vagy széles sávú internet kapcsolattal. Az egyik előnye az IMAP használatának az, hogy a levelek csak kérésre töltődnek le a szerverről, az e-mail kliens program csak gyorsítótárazza (cache-eli) őket. Így kisebb a hálózati adatforgalom, kisebb a háttértár igény a kliens eszközön, bárhonnan elérhető a postafiók tartalma. Ezen felül, az üzenetekkel kapcsolatos állapotinformációk a szerveren tárolódnak (pl. olvasott, nem olvasott, stb.). Ehhez az IMAP szerver ún. zászlókat (flag) használ az üzenetek megjelölésére. A szerveren mappákat is létrehozhatunk az üzenetek rendezésére, ezeket meg is oszthatjuk, vagy nyilvánossá tehetjük. A levelek között közvetlen módon a szerveren is kereshetünk, ehhez nem szükséges az összes levelet áttölteni a saját gépünkre vagy mobil eszközünkre.
Az IMAP legújabb verziója az IMAP4 támogatja a biztonságos bejelentkezést és kommunikációt, így a teljes adatforgalom az SSL szabvány szerint titkosítható.

A szerver oldalon számos IMAP protokoll-t támogató szerver programot használhatunk, a szerver platformjától függően. Ilyenek lehetnek például az UW IMAP, amely többféle formátumot is támogat, pl. mbox, mbx, MMDF, tenex, stb., vagy megemlíthetjük a Cyrus IMAP Server-t is. MacOS alatt használható a Mac OS X server, Windows-os operációs rendszer esetében pedig a Microsoft Exchange Servert. A Dovecot pedig egy hatékony megoldás, ha a biztonság lényeges szempont.

Az IMAP protokollt támogató e-mail kliens programok között a legnépszerűbbek a Microsoft Outlook vagy Outlook Express, amelyek e legtöbb esetben a Windows operációs rendszerek részét képezik. Rendkívül hatékony az egy időben akár több postafiókot is kezelő Mozilla Thunderbird. Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú e-mail kliens program, amely számos operációs rendszerre elérhető. A MacOS operációs rendszerek is rendelkeznek saját e-mail kliens programmal, ez a Mac OS X Mail. Széles funkcionalitással rendelkezik a TheBat! nevű levelező kliens, amelynek segítségével hírlevelek és körlevelek is kiküldhetőek. Elérhető teljes magyar nyelvű támogatással.