FTP

Az FTP, vagyis a File Transfer Protocol lehetővé teszi, hogy a TCP/IP hálózatokon, mint például az internet is, állományokat vigyünk át. Sok esetben előfordul, hogy hálózaton keresztül fájlokat töltünk át a számítógépünkre/ről, vagy lehetővé tesszük másoknak, hogy a számítógépünkről töltsenek le fájlokat. Az előnye, hogy platform függetlenül megoldható a fájlok átvitele, tehát két különböző operációs rendszer között is megoldható az adatátvitel az FTP protokollon keresztül.

Napjainkban óriási mennyiségű adat áll rendelkezésre, amelyeknek az átvitele az FTP protokollon keresztül valósítható meg. Alapvetően kétféle FTP adatátvitel valósítható meg, amelyeket a jogosultság alapján osztályozhatunk. Vannak olyan FTP szerverek, amelyek nyilvánosan hozzáférhetőek, vagyis publikusak, tehát a le- és/vagy a feltöltés bárki számára lehetséges, illetve a nem publikusak, amelyhez a hozzáférés korlátozott egy felhasználói név és jelszó párral. Ennek alapján vannak korlátozva a felhasználó jogosultságai is az FTP szerveren.

Ha egy FTP szerverről fájlokat (állományokat) másolunk át a saját számítógépünkre, akkor a folyamatot letöltésnek (download) nevezzük. Ennek a fordítottja vagyis a saját gépről indított fájlküldés az FTP szerverre a feltöltés (upload).

Az FTP protokoll egy kliens/szerver platform létezését feltételezi, tehát az FTP kapcsolat létrehozásához szükség van egy szerver programra, amely biztosítja a szerver háttértárához a hozzáférést az FTP protokollon keresztül, valamint szükséges egy kliens program is az ügyfél számítógépére telepítve, amellyel csatlakozni lehet a szerverre telepített FTP kiszolgáló programhoz.

Egy FTP szerver létrehozásához számos szoftver létezik, számos szerver operációs rendszer előre telepítetten tartalmazza is. Például a Linux/Unix platformokon a leginkább használatos a ProFTPd. Léteznek Windows alá telepíthető változatok, mint a ServU FTP.

Az FTP kliens szoftverek a legtöbb esetben a webes böngészőkbe is be vannak építve, így az alapvető FTP funkcióhoz nem szükséges külön szoftvert használni. Természetesen, nagyobb mennyiségű állományok átvitelére célszerűbb egy FTP programot használni. Az egyik legismertebb a Total Commander fájlkezelő rendszerben is megtalálható, de hasonlóan népszerű például a FileZilla, amely képes kihasználni az FTP protokoll adta összes lehetőséget.

Sajnos, az FTP protokollnak megvannak a korlátai. Az egyik legkomolyabb hátrány az, hogy a protokoll nem támogatja a titkosított felhasználó azonosítást, így a nem biztonságos hálózatokon (pl. maga az internet) veszélyes lehet a használata. Természetes erre is van megoldás, ez az SFTP protokoll. Egy további hátránya az FTP adatátvitelnek, hogy a szerver nagyon leterhelődhet, ha egyszerre túl sok klienst kell kiszolgálnia és akkor is romlik a hatásfoka, ha sok kisebb fájlt kell átvinni.